Πρότυπο αλλεργιολογικό ιατρείο

Το Α και το Ω της διάγνωσης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των αλλεργικών παθήσεων είναι η λήψη εξειδικευμένου αλλεργιολογικού ιστορικού, που θα αποκαλύψει στοιχεία τόσο για τα αίτια, όσο και για τους εκλυτικούς/επιβαρυντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Αλλεργικά τεστ

– σε αεροαλλεργιογόνα
– σε τροφικά αλλεργιογόνα
– σε δηλητήρια υμενοπτέρων
– σε φάρμακα (αντιβιοτικά, αναισθητικά σκιαγραφικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, χημειοθεραπευτικά και μονοκλωνικά αντισώματα)
– σε αλλεργιογόνα εξ επαφής (π.χ. νικέλιο, καλλυντικά, βαφές κ.ά.)

Ειδικές διαγνωστικές προκλήσεις

– Σε αεροαλλεργιογόνα
– Σε τροφές
– Σε φάρμακα

Λειτουργικές δοκιμασίες πνευμόνων

Λειτουργικές δοκιμασίες πνευμόνων για διάγνωση και αντιμετώπιση του αλλεργικού άσθματος.

Ορολογικές δοκιμασίες (ειδικές αιματολογικές εξετάσεις)

Σε ειδικές περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να διενεργηθούν δερματικές δοκιμασίες, ανιχνεύονται στο αίμα του ασθενούς ειδικά αντισώματα έναντι των υπευθύνων αλλεργιογόνων.

Μοριακή αλλεργιολογία

Όλοι οι αλλεργικοί ασθενείς δεν είναι ίδιοι! Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της τεχνολογίας, έχει καταστεί δυνατή η ανίχνευση στον ορό του αίματος ειδικών μοριακών/ ανασυνδυασμένων αλλεργιογόνων. Η μέθοδος αυτή έχει δώσει τη δυνατότητα στο σύγχρονο αλλεργιολόγο να προσδιορίζει το ακριβές προφίλ του κάθε ασθενή, τη βαρύτητα της αλλεργίας του, την πιθανή κλινική πορεία και να προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές σε κάθε περίπτωση! Επίσης, η ανίχνευσή τους βοηθά ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των ασθενών με πολλά θετικά αλλεργικά τεστ και επιτρέπει τη στοχευμένη θεραπεία ακόμα και στους πιο “δύσκολους” ασθενείς.

ΒΑΤ (δοκιμασία διέγερσης βασεόφιλων)

Η νεότερη διαγνωστική μέθοδος στο πεδίο της αλλεργιολογίας. Σε συνθήκες εργαστηρίου διεγείρουμε τα κύτταρα του ασθενή που προκαλούν αλλεργίες, τα βασεόφιλα, χορηγώντας το ύποπτο αλλεργιογόνο και μελετούμε την αντίδρασή τους. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζουμε την ανάγκη για διαγνωστικές προκλήσεις κυρίως σε τρόφιμα, φάρμακα και υμενόπτερα.

Απευαισθητοποίηση σε αεροαλλεργιογόνα με υπογλώσσια ανοσοθεραπεία

Με τη χορήγηση σκευάσματος που χρησιμοποιεί καθημερινά ο ασθενής στο σπίτι του είναι δυνατή, σε βάθος χρόνου, η σημαντική μείωση ή και εξάλειψη των συμπτωμάτων της εποχιακής ή ολοετούς αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.

Απευαισθητοποίηση σε αεροαλλεργιογόνα με υποδόρια ανοσοθεραπεία

Με τη χορήγηση υποδορίως μία φορά το μήνα του κατάλληλου εκχυλίσματος αλλεργιογόνου είναι δυνατή, σε βάθος χρόνου, η σημαντική μείωση ή και εξάλειψη των συμπτωμάτων της εποχιακής ή ολοετούς αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.

Απευαισθητοποίηση σε δηλητήρια υμενοπτέρων (μέλισσα-σφήκα)

Με τη χορήγηση υποδορίως μία φορά το μήνα του κατάλληλου εκχυλίσματος κεκαθαρμένου δηλητηρίου μέλισσας ή/και σφήκας είναι δυνατή, σε βάθος χρόνου, η θεραπεία του ασθενή από τη συγκεκριμένη μορφή αλλεργίας.

Θεραπεία άσθματος με βιολογικούς παράγοντες (anti-IgE, anti-IL-5 κ.ά.)

Σε περιπτώσεις όπου ο έλεγχος του άσθματος απαιτεί τη συχνή χορήγηση από του στόματος κορτιζόνης, εκτός από τη διαρκή χρήση εισπνεόμενων φαρμάκων, τότε η χορήγηση κατάλληλων μονοκλωνικών αντισωμάτων μπορεί να βελτιώσει δραματικά την κλινική εικόνα του ασθενή και να τον απαλλάξει από τις συχνές και σοβαρές κρίσεις άσθματος.

Θεραπεία χρόνιας κνίδωσης με βιολογικό παράγοντα (αντι-ΙgE)

Στις περιπτώσεις χρόνιας κνίδωσης που είναι ανθεκτική στις συνήθεις θεραπείες.

Απευαισθητοποίηση σε φάρμακα (αντιβιοτικά, χημειοθεραπευτικά)

Σε ασθενείς με προηγούμενη συμπτωματολογία άμεσου τύπου αλλεργικής αντίδρασης είναι δυνατή η χορήγηση του εν λόγω φαρμάκου, εάν αυτό είναι απαραίτητο και αναντικατάστατο μέσω ειδικής διαδικασίας.

Επαγωγή ανοχής σε τροφικά αλλεργιογόνα (γάλα, αβγό κ.ά.)

Μέσω ειδικών πρωτοκόλλων γίνεται διαδικασία χορήγησης της ενοχοποιούμενης τροφής από του στόματος, με σκοπό την απόκτηση σταδιακής ανοχής.

Χορήγηση γραπτού πλάνου αντιμετώπισης αλλεργικών παθήσεων

Χορήγηση γραπτού πλάνου αντιμετώπισης αλλεργικών παθήσεων και εκπαίδευση στην εφαρμογή των οδηγιών.

Χορήγηση εξατομικευμένης προγεννητικής συμβουλής σε έγκυες & θηλάζουσες μητέρες

Χορήγηση εξατομικευμένης προγεννητικής συμβουλής σε έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αλλεργιών στα βρέφη με θετικό οικογενειακό ιστορικό.